• Belastingvoordelen

Elektrisch rijden is milieuvriendelijk. Daarom stimuleert de overheid de verkoop en lease van elektrische voertuigen met meerdere fiscale voordelen en subsidies. De overheid streeft naar 200.000 elektrische auto’s in 2020.

Geen BPM 

Bij aankoop van een nieuwe auto of bij het importeren van een auto uit het buitenland betaal je Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM). Elektrische auto’s zijn vrijgesteld van de BPM. Deze regeling geldt alleen voor auto’s die nul gram CO2 per kilometer uitstoten. Alleen voor volledig elektrische auto’s dus.

Vrijstelling MRB

Tot eind 2020 betaal je als bezitter van een volledig elektrische personenauto geen Motorrijtuigenbelasting (MRB). Deze vrijstelling geldt alleen voor volledig elektrische auto’s.

Lease

Lease-rijders met een elektrische auto rijden fiscaal voordelig door een lage bijtelling. Voor auto’s zonder CO2-uitstoot geldt een bijtelling van 4%. Voor alle auto’s met een hogere CO2 dan nul gram (dus ook plug-in hybride auto’s), geldt een bijtelling van 22%.

Subsidies

Naast de fiscale voordelen zijn er ook lokale en regionale subsidies voor de aanschaf en het gebruik van elektrische voertuigen en laadpunten. Deze zijn er in onder andere Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en de provincie Friesland. Informeer bij uw gemeente of provincie naar de mogelijkheden. De subsidies van een aantal gemeenten staan op deze website.

MIA en VAMIL

Als extra stimulering om op elektrisch (en dus milieuvriendelijk) rijden over te stappen, is er voor ondernemers de regeling milieu-investeringsaftrek (MIA). Voor deze aftrek komen naast de aanschaf van de elektrische auto ook uw laadstation, de laadkabel en het installeren van het laadstation in aanmerking.

Verder zit op stroom geen accijns. Tank je gas, diesel of benzine, dan gaat een deel van het verschuldigde bedrag naar de overheid.

Zakelijk elektrisch rijden kan ook voor u fiscaal aantrekkelijk zijn!

Informeer bij uw accountant naar de voordelen.

  • Beter voor het milieu

Doordat er steeds meer CO2 in de atmosfeer komt, verandert het klimaat: de aarde wordt warmer. Er zijn internationale afspraken gemaakt om die schadelijke uitstoot te beperken. Elektrisch rijden kan bijdragen aan een oplossing. Ook voor andere milieuproblemen bieden elektrische auto’s uitkomst. EV’s produceren geen stikstofoxiden en fijnstof. Dat is met name op drukke verkeerstrajecten en in de binnensteden een groot voordeel. Bovendien veroorzaken elektrische auto’s minder geluidshinder, met dank aan hun geruisloze motoren.

  • Fossiele brandstoffen raken op

Er rijden op de wereld ongeveer 900 miljoen voertuigen rond. Binnen 10 jaar zullen dat er meer dan een miljard zijn. Die voertuigen lopen bijna allemaal op benzine, diesel of gas. De voorraad fossiele brandstoffen raakt daardoor snel uitgeput. Voor het vervoer van de toekomst zullen alternatieve, duurzame energiebronnen moeten worden gevonden. Windmolens en zonnepanelen bijvoorbeeld, die gebruikt kunnen worden om energie op te wekken voor elektrische auto’s.

  • Stroom kun je zelf opwekken

Steeds meer Nederlanders voorzien de daken van hun huizen van zonnepanelen, om de energierekening te drukken. Je kunt die panelen echter ook gebruiken om je elektrische auto bij te laden. Zo rijd je pas echt voor (bijna) niks!

Jouw Fiat 500e (financial) leasen?

Onderzoek de mogelijkheden.